HU| EN

Az én flamenco történetem

Hogyan lesz egy magyar lányból flamencotáncos?

Biográfia - Flamenco

Egész életemben táncoltam, a családi történetek szerint már a járókában is. Egy szép napon aztán 5 éves koromban elkezdtem táncos tanulmányaimat Latabár Katalin mesternőnél. Tizennégy gyönyörű évet töltöttem tánciskolájában, ahol a klasszikus balett mellett jazz-balettet, különböző néptáncokat és karaktertáncokat is tanultam. 1992-ben az IDMC (Nemzetközi Tánc- és Mozgásközpont) nyári kurzusán találkoztam először a flamencóval. Szerelem volt első látásra, első lépésre! Az első óra után tudtam, hogy ezt a táncot kerestem, hogy most már mindig így akarok táncolni! Akkor még csak 16 éves voltam, nem volt számunkra elérhető internet, még sehol nem volt a youtube, így sok munkát igényelt, hogy minden információt, zenét és tudást megszerezzek a flamencóról. Hosszú folyamat volt, és utam során szerencsés voltam, mert Vámos Veronikától is tanulhattam, és tagja lehettem flamenco együttesének is.

Biográfia - Flamenco 2

1997-ben kezdtem fellépni a „Soleares” táncegyüttesben. Ugyanebben az évben szereztem meg középfokú táncpedagógus képesítésemet (modern tánc szakon). 1999-ben kezdtem el flamencót tanítani Székesfehérváron, és utána nem sokkal már Budapesten is tartottam órákat. Ekkor már egyre több flamenco tanár érkezett Andalúziából Budapestre kurzusokat tartani, és én mindegyiken részt is vettem. 2003-tól évente többször utaztam Spanyolországba (Jerez de la Frontera, Sevilla, Madrid), workshopokra, fesztiválokra, tanfolyamokra. Végül 2008-ban Jerez de la Fronterába, a flamenco bölcsőjébe költöztem, és 2010 végéig ott éltem. Célom az volt, hogy minél többet tanuljak a flamencóról, még többet táncolhassak. A jerezi évek gyümölcseként írtam a „Flamenco” című könyvemet a flamenco történetéről, a flamenco különböző stílusairól, mely 2010-ben jelent meg. A mai napig ez az egyetlen magyar nyelvű könyv a flamenco művészetéről.

Miután 2010-ben visszatértem Budapestre, folytattam azt ami boldoggá és teljessé teszi az életemet: flamencót tanítottam és táncoltam.

Biográfia - Flamenco 3

Tanítási módszeremben ötvözöm az andalúz professzionális flamenco akadémiák metodikáját az elmúlt húsz évben a tánctanítás során szerzett tapasztalataimmal.

Jelenleg rendszeresen tanítok Budapesten és Győrben is. Megalapítottam az „El Cuadro Flamenco de la Rubia” flamenco együttest, és volt szerencsém az utóbbi években együtt dolgozni Budapest legjobb flamenco zenészeivel, a legkülönbözőbb rendezvényeken Budapesten és Magyarország szerte. Az egyik legnagyobb öröm számomra, hogy most már olyan tehetséges és kitartó tanítványaim is vannak, akik csodálatos előadók, és akikkel ünnep megosztani a színpadot előadásaink során.

Hivatásomnak érzem, hogy a magyar táncszerető közösséggel megismertessem a flamenco művészetét, hogy híd lehessek az andalúz és a magyar kultúra között.

Legfontosabb flamenco mestereim: Mercedes Ruiz, Maria del Mar Moreno, La Chiqui de Jerez, La Truco, Javier Latorre, Fernando Galán, Jaime Cala, Raul “El Bule”, Maria Juncal.