HU | EN

Mi a flamenco?

Mi a flamenco

Amikor a flamencóról kezdek beszélni, sokaknak rémlik valami durcás arcú toporgó emberekről, színes ruhákról, és elkönyvelik spanyol néptáncnak. Pedig ez annál jóval több. Spanyolország déli részén, Andalúziában kezdett kialakulni sok száz évvel ezelőtt a flamenco. Különböző kultúrák elemei keverednek benne: andalúz, cigány, mór, liturgikus bizánci, indiai és zsidó motívumok alkotják a zenét és a táncot. Az alap az andalúz zenei stílus, a cante jondo ("mélyről jövő ének"), ezt vették át az Andalúziába érkező cigányok, és elindult az a hosszú folyamat, melyben a különböző kulturális elemekből elkezdett formálódni a flamenco műfaja. A kezdetben csak tapssal kísért énekhez fokozatosan kapcsolódott a gitárkíséret, és a tánc. A XVIII. század végén rendeződött a cigányok helyzete Spanyolországban, és az üldöztetések megszűnésével végre felszínre kerülhetett a flamenco is. A XIX. században indult el a népszerűség útján, cigány és andalúz előadók révén.

Kút flamenco

Zene és tánc szorosan összefügg, és ez az egy szó: flamenco, tulajdonképpen rengeteg műfajt rejt. Mindegyik műfaj más hangulatú, más-más ritmusképlet szolgál a zene és a tánc alapjául. A skála a martinetes komoly, komor gyászhangulatától a tangó-flamenco és a rumba féktelen vidámságáig terjed, rendkívül sok árnyalattal. Az, hogy valaki örömét lelje ebben a zenében és táncban, játszani és táncolni tudja, nem függ sem kortól, sem alkattól, bárki megpróbálhatja. A flamenco titka mindössze annyi (a rengeteg gyakorláson kívül), hogy az egyik legőszintébb műfaj.

Szívvel, lélekkel lehet csak csinálni, és ha az embert megfogja a varázsa, akkor nem egyszerű hobbivá, hanem életformává válik. Szenvedélyes, sebezhető életformává.

Szív, lélek, őszinteség, tisztaság- nagy szavak, amelyek nagyon egyszerű dolgokat jelentenek, csak belülről le kell csupaszítani hozzá magunkat. Évek óta próbálkozom a színpadon ezzel a legegyszerűbb, mégis legnehezebb dologgal. Van néhány pillanat, amikor mindez megvalósul, és tapinthatóvá válik a levegőben. Ezért érdemes ezt csinálni. Ez a flamenco.

Kapcsolódó linkek: